Skal du på Oslo Arkitektur Triennale?

Oslo Arkitektur Triennale 2013 har tittelen Komfortabel fremtid, og handler om hvordan begrepet bærekraft utfordrer våre forestillinger om komfort. Betyr bærekraft at vår livskvalitet må reduseres?

Gro Harlem Brundtland m.fl. definerte bærekraft i 1987 som: ”Bærekraftig utvikling er utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov” (Verdenskommisjonen for miljø og utvikling, 1987). Det som var nytt med begrepet var koblingen mellom det som tidligere stod i et motsetningsforhold til hverandre: her er miljø, økonomi og sosial utvikling knyttet sammen i et gjensidig avhengighetsforhold. Ofte er begrepet bærekraft redusert til å handle om å sikre en stadig voksende økonomi heller enn redusert energiforbruk. Men begrepet bærekraft handler også om sosial rettferdighet der man ønsker å oppnå en utjevning mellom verdens fattige og rike, for vår egen generasjon og neste. Den globale etikken er vesentlig i bærekraftbegrepet, der det er en logisk sammenheng mellom fordeling av levekår i vår egen generasjon og fordelingen i neste generasjon. Uten en endring av global etikk vil sannsynligvis verdens fattige være fattige i neste generasjon også. En velferdsøkning og – utjevning er påkrevet for å oppnå en global bærekraftig utvikling. Velferd handler om livskvalitet, som igjen handler om komfort. Komfort er kulturelt, økonomisk og politisk betinget, og varierer i så måte fra land til land. Vår måte å leve på er ikke nødvendigvis oppskriften på det gode liv i all fremtid og i alle land.

Flere teoretikere og miljøforkjempere hevder en kobling mellom miljøhensyn og økonomisk vekst ikke er mulig. Dersom forbruket skal stige jevnt over hele verden som følge av en global utjevning vil det generere så mye energi og avfall at jorda ikke er stor nok for alle. Den viktigste forutsetningen for global økonomisk vekst – som er bærekraftig – er derfor at vekstens innhold endres. Vi må leve og arbeide mer energieffektivt. Kan vi oppnå å redusere energiforbruket samtidig som komforten opprettholdes, eller til og med økes?

Konferansen Komfortabel fremtid kobler sammen bærekraft og komfort for å undersøke om arkitekter kan bidra til nye måter å bygge bærekraftige byer som samtidig har komfort som forutsetning. Hva er komfort? Hvordan kan vi tenke nytt om begrepet komfort? Hva er komfort i fremtiden? Meld deg på konferansen her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s