Revidert norm for leilighetsfordelling på trappene

Normen for leilighetsfordeling i indre by har vært gjenstand for diskusjon blant utbyggere, planmyndigheter, politikere og andre i bransjen, og kritisert for å hindre økt boligbygging i Oslo. Nå ser det ut til at det blir endringer i normen.

Tidligere gjaldt normen antall rom, og resulterte i en del dårlige planløsninger med 3 rom fordelt på 30 m2 og bygging av veldig små leiligheter helt ned i 10-12 m2 som man så på 2000-tallet. Kombinasjonen av liten størrelse og upraktiske løsninger utløste krav om en revidert leilighetsnorm for å sikre tilstrekkelig god standard. De sentrumsnære bydelene hadde fra før av en høy andel små leiligheter, og man ønsket en mer stabil beboersammensetning der det blant annet skulle legges til rette for boliger for barnefamilier. Fra 2008 har derfor leilighetsfordelingsnormen for bydelene Gamle Oslo, Sagene, Grünerløkka, St.Hanshaugen og deler av Nydalen vært basert på arealnorm heller enn romnorm, hvor andelen leiligheter på 40-50m2 skal være maks 20%, min 30% leiligheter på 50-80 m2 og min 50% på 80 m2 eller større. Normen skulle være veiledende, men er anvendt av planmyndighetene som nokså rigide krav, lovfestet i den enkelte plans reguleringsbestemmelser. Krav til leilighetsfordeling er også praktisert i ytre by.

Plan- og bygningsetaten har evaluert normen, og kommet frem til at krav til størrelsesfordeling i sentrum fortsatt er nødvendig for å unngå opphopning av småleiligheter og ensidige husholdninger. Minstekravet på 40 m2 anses som nødvendig for å ivareta grunnleggende funksjonskrav (som oppbevaringsplass) og livskvalitet. Plan- og bygningsetaten forslår en revidert norm der andelen små leiligheter (40-50 m2) økes til maks 30 %, leiligheter på 50-80 m2 senkes til min 20%, mens andelen store leiligheter over 80 m2 beholdes på 50%. Det åpnes samtidig for etablering av uteleiedel i 20% av de store leilighetene. Normen kan avvikes dersom det er snakk om infillprosjekter, kulturminneverdier eller andre bevaringshensyn, eller om det er stor takhøyde som gir muligheter for mesanin.

Plan- og bygningsetaten fremmer samtidig en studenthybelnorm, da etaten mener det er vanskelig å styre kvaliteten på byggingen av studentboliger uten størrelseskrav. Praksis i dag er at studentsamskipnaden bygger studentboliger med tilskudd fra Husbanken, og planløsninger og størrelser må dermed godkjennes av Husbanken. Kvalitetssikring når det gjelder studenthybler er lagt til staten gjennom Husbanken, og ikke til kommunal planmyndighet. Plan- og bygningsetaten ønsker nå å ha en finger med i spillet.

Det er kommet mange innspill til revidert norm for leilighetsfordeling, og det er utarbeidet egne forslag av blant andre OBOS. Byrådet har også utarbeidet et forslag, og innstiller til bystyret å fatte følgende vedtak for bydelene Gamle Oslo, Sagene, Grünerløkka og St.Hanshaugen:

Kategori 1: maks 35% leiligheter med 35-50 m2 BRA

Kategori 2: minst 40% leiligheter over 80 m2 BRA, hvorav inntil 20% kan bygges som kombinasjonsbolig med utleieenhet på ca 20 m2 BRA integrert.

Avvikskriteriene er som Plan- og bygningsetatens (bortsett fra avvik pga takhøyde/mesanin). I tillegg foreslår byrådet avvik fra norm for større byutviklingsområder hvor Plan- og bygningsetaten skal vurdere ønsket variasjon i boligstørrelse.

Så gjenstår det å se hva som blir vedtatt til slutt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s