Skullerud Torg 3

Skullerud Torg 3 står nå ferdig, og selv om enkelte har sådd tvil om bruken av bølgeplater på fasadene, er resultatet vellykket.

Bølgeplater er ofte assosiert med lagerbygg eller andre mindre representative bygg, men har lenge vært benyttet som boligkledning og det finnes mange velykkede eksempler fra anerkjente kontorer som Abalos&Herreros (som står bak Munch-museet), Rem Koolhaas og Trondheimskontoret Pir2. Bølgeplater anses som et takknemlig fasademateriale – det er vedlikeholdsfritt, rimelig og lett anvendelig. Det er et materiale med svært høy ytelse i forhold til pris, vekt og andre parametere.  

På Skullerud Torg 3 er platene fordelt i felt som forstørrede piksler eller legoklosser. Intensjonen var å fragmentere og løse opp store, flate fasadearealer, og fargevalget bidrar til oppløsningen mot himmel og skyer. Effekten blir en forskyvning av perspektivet, og gjør at bygningene ser mindre ut. Metoden ble brukt allerede under første verdenskrig på britiske krigsskip (såkalt Dazzle camo) og var inspirert av datidens kunsttrender. Av de samme grunner er vinduene rotert for hver etasje. Slik unngås repetisjon og monotoni, som var den store utfordringen i masseproduksjonsalderen.

Kledningen fungerer som et skall som skjermer beboere fra støy, stråling fra høyspentlinjen og innsyn, mens den åpner seg i størst mulig grad mot lys og utsikt. Dermed er fasader mot syd, vest og delvis mot nord åpnet, mens østfasadene på alle tre blokker er lukket. Prioriteringen i materialvalget følger samme skjema: arealer der menneskene ferdes og oppholder seg, som balkonger, terrasser og uteoppholdsarealer, er utført enten i myke, organiske materialer (beiset tre, limtre) eller er av høy taktil kvalitet (rustfritt stål, glass og glatt betong). Områder utenfor den menneskelige hånds rekkevidde (nord- og østfasader) er dyrket nesten utelukkende som grafikk. Og her kommer fordelene med bølgeplatene inn. De nevnte effektene ville ikke vært oppnådd ved bruk av andre materialer.

Skullerud Torg 3 står godt til byggetrinn 1 og 2, som sammen danner en mer urban struktur ved stasjonsområdet på Skullerud. Farge- og materialbruken, formene og strukturen, plassdannelser og transformasjon av tidligere «brune» arealer bidrar til å skape stedsidentitet. Skullerud er i ferd med å utvikles til et bærekraftig boområde med bymessige kvaliteter helt inntil Marka.

20130913-Skullerud_Torg_III-HDR01-små 20130913-Skullerud_Torg_III-IMG_5117-små 20130913-Skullerud_Torg_III-IMG_5155-små 20130913-Skullerud_Torg_III-IMG_5184-små 20130913-Skullerud_Torg_III-IMG_5187-små

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s