Grønne attraksjoner

I går åpnet to nye parker i Oslo, Grorudparken og Ekebergparken.

Oppbyggingen av Grorudparken handlet om å fjerne forurensing og slam, lage badeplass og turveier langs Alnaelva. Parken skal være en attraksjon for lokalbefolkningen som skal bidra til bedre bokvalitet. Parken er på størrelse med Frognerparken, og tanken er at en opprustning langs Alnaelva skal gi effekter som langs Akerselva. Utviklingen fra tidligere industrivirksomhet til attraktive boområder er lesbart i områdene langs Akerselva hvor boligverdien og investeringsviljen har økt betydelig i løpet av de siste 20- årene. Områder som tidligere ikke var særlig populære eller tilgjengelige eller attraktive, transformeres til grønne lunger som igjen kan skape vekst. Om det blir tilfelle for Groruddalen gjenstår å se, men for de som allerede bor der er opprustningen av Alnaelva og parker som Grorudparken viktig for nærmiljøet, stedsidentiteten og livskvaliteten til den enkelte.

Foto: Oslo kommune
Foto: Oslo kommune
Foto: Sundt&Thomassen AS
Foto: Sundt&Thomassen AS

Ekebergparken har et litt annet utgangspunkt. Skogområdene på Ekeberg var allerede et populært turmål for folk i nærmiljøet og også for andre, med sin nærhet til familieaktiviteter på rideskolen, byskogen, hundesletta, utsikten til byen og fjorden, og i de senere årene Ekebergrestauranten. Med sin ide om skulpturpark har Christian Ringnes provosert de som ønsker å beholde skogen som den er. Ideen er nå gjennomført, og deler av skogen har blitt opparbeidet mer til en park. Ekebergparken vil trekke enda flere enn før, og bli en attraksjon for hele byen og turister med en kombinasjon av natur, kulturminner og kunst. Man kan si at skogen er blitt privatisert, urbanisert og kultivert. Man kan også si at Oslo fortsatt har mye skog nær byen. Uansett, nå står parken ferdig, og det blir spennende med et besøk.

Per Ung, Mor med barn (www.ekebergparken.com)
Per Ung, Mor med barn
(www.ekebergparken.com)
Diane Maclean, Open Book(www.ekebergparken.com)
Diane Maclean, Open Book
(www.ekebergparken.com)
Ann-Sofi Siden, Fideicommissum(www.ekebergparken.com)
Ann-Sofi Siden, Fideicommissum
(www.ekebergparken.com)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s