Drømmetegning?

-Vi er ikke måker, uttalte riksantikvar Jørn Holme under et seminar om eiendomsutvikling i regi av HR Prosjekt, Aspelin Ramm og Kluge Advokatfirma. Holme kritiserer bruken av fugleperspektiv når reguleringsplaner skal illustreres, og kaller det for drømmetegning. Det er ingen som befinner seg oppe i luften som måker eller som har helikopter. Utbyggingsplaner bør illustreres fra gateplan hvor man faktisk kan se siktlinjer og åpninger for folk (Nærings Eiendom N° 09).

Det er ikke alltid lett å få et inntrykk av høyder, volumer og hvordan nye bygg i omgivelsene oppleves kun ved å se et flyfoto eller en situasjonsplan. Men arkitektur kan være vanskelig å illustrere uten denne oversikten nettopp fugleperspektivet gir. Et nytt boligkvartal for eksempel, får man best helhetsinntrykk av når man ser hele kvartalet som del av bebyggelsesstrukturen omkring. Det er umulig å «lese» planen om man skal se prosjektet bare fra gateplan. Kvalitetene til det nye boligkvartalet blir ytterligere illustrert ved å inkludere perspektiver fra gateplan, særlig de kritiske punktene hvor det kan være en usikkerhet knyttet til hvordan det nye forholder seg til omgivelsene eller vil oppleves på bakkeplan. Gateperspektivene fungerer som supplerende illustrasjoner der det er viktig å undersøke, fremheve og oppleve arkitekturen. Snitt gir også en god illustrasjon av hvordan ny bebyggelse plasseres i terrenget eller gateløpet. I en tabloid versjon av reguleringsplanen blir 3D-illustrasjonen i fugleperspektiv ofte anvendt som en umiddelbar lesbar beskrivelse, mens det i selve reguleringsplanen er planbeskrivelsen, plankartet og reguleringsbestemmelsene som bør avgjøre kvaliteten på prosjektet, ikke en fancy 3D.

Her er et forslag til reguleringsplan illustrert med et perspektiv sett fra utearealet foran boligene. Illustrasjonen skal gi supplerende informasjon om hvilke kvaliteter man ønsker at uterommet skal ha, men sier lite om selve arkitekturen, høyden, bebyggelsesstruktur etc.
Her er et forslag til reguleringsplan illustrert med et utsnitt av utearealet til boligene. Perspektivet gir supplerende informasjon om hvilke kvaliteter man ønsker at uterommet skal ha, men sier lite om selve arkitekturen, høyden, bebyggelsesstrukturen, gangforbindelser etc. Ill.: Felix Arkitekter AS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s