Mat og jord, der du bor

Foto: tu.no
Alna senter, Oslo
Foto: tu.no

Midt i det mange anser som et lite vekstvennlig sted, vokser det grønnkål, mais, tomater og bønner, og i bikuber lager humlene honning. På torvtaket til Alna senter er plantekassene del av et pilotprosjekt igangsatt av Majobo, Fremtidens byer, Aspelin Ramm, Nittedal Torvindustri, senteret og sosialeentreprenørene Kompass&Co. Bioforsk på Ås er trukket inn i prosjektet, og skal kontrollere at grønnsakene er trygge å spise. Tilsvarende prosjekter i Bjørvika, Ullevål Hageby og skolehager viser at forurensing fra bilene knapt overføres fra jord til plantene eller frøene. Jorden i plantekassene er frisk, og vil være bedre enn for eksempel jorden i kolonihagene rundt omkring i byen som har ligget der i 50 år.

Foto: ubm.no
Norsk gjenvinning, Haraldsrud Oslo
Foto: ubm.no

Grønne tak handler ikke bare om muligheter for å dyrke grønnsaker, men kan være en viktig  del av overvannshåndteringen for å hindre flom og oversvømmelser ved store regnskyll. Planter på taket tar til seg vannet heller enn at det renner rett ned i takrenna og ut i avløpssystemet. Vegetasjonen kan være sedumtak, en blanding av sedum, urter og gress, eller torv. Grønne tak er selvfølgelig også fine for opphold, og det kan plantes som en hage på taket om det planlegges for det når det bygges.

Takhage for boligene på taket til et kjøpesenter Foto: tu.no
Takhage for boligene på taket til et kjøpesenter
Thaulowkaia, Trondheim
Foto: tu.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s