Byduer i dur

På fredager har kontoret fredagsklubb hvor vi har presentasjoner av ulike tema, interne prosjektdiskusjoner eller går på aktuelle utstillinger. På fredag hadde vi besøk av byklangspesialist og urbanist Trond Maag som viste oss eksempler på hvordan byrom og boligområder kan skjermes for støy på utradisjonelle måter og hvordan man kan tenke nytt om støy/lyd/klang i byen. Du kan lese mer om Trond Maags arbeid på www.cultivatingurbansound.info.

I forbindelse med planlegging og oppføring av ny bebyggelse må man ofte utføre støyanalyser for å finne ut om tomta er støyutsatt. Støysoner er retningsgivende for hvor man kan bygge støysensitiv bebyggelse som boliger, sykehus, barnehager osv. I rød støysone anbefales det ikke å bygge i det hele tatt (selv om det finnes unntak her også), mens i gul sone kan bebyggelse oppføres dersom man gjør støyreduserende tiltak. Og løsningen er som regel en støyskjerm, i tillegg til fasadetiltak som lydvinduer.

Trond Maag viste oss eksempler på andre typer tiltak som kan gjøres, og som kan være mer effektive for det enkelte individs opplevelse av lyd i omgivelsene. Det er de dype lydbølgene som gjerne oppfattes som ubehagelige og disse klarer ikke støyskjermer å fjerne. Lyd handler om mer enn antall desibel. Bygulvet er viktig: permeable flater er ikke bare nyttig for å bli kvitt overvann, men reduserer også støy. Man må også tenke på veggene i byrommet: hvordan bygningene «snakker» med hverandre og hvordan lyden beveger seg mellom ulike vinkler og strukturer i fasadene. Plasseringen og utformingen av bygg eller andre installasjoner kan utføres slik at disse dype lydbølgene ikke blir forsterket.

Foto © : Georg Aerni
Foto © : Georg Aerni
Foto © : Ruedi Walti
Foto © : Ruedi Walti

Bildene er fra trikkeholdeplasser i Zürich med ulik tilnærming til støyproblematikken. Øverste bildet viser trikkeholdeplass med søyler som gjør byrommet lydmessig behagelig å oppholde seg i. I bildet under er neste trikkeholdeplass på den samme trikkelinjen oppført med støyskjermer på begge sider, noe som fører lydbølgende frem og tilbake mellom skjermene og gjør byrommet svært ubehagelig å oppholde seg i. Søyler med en viss dimensjonering og plassering gir altså bedre effekt enn bevisst støyskjerming med vegger som i dette tilfellet.

Det som særlig var interessant med Trond Maags foredrag om byklang var hvordan vi mennesker håndterer lyd både bevisst og ubevisst. Vi sjalter ut veldig mye av lyden rundt oss, og konsentrerer oss om den lyden som er viktig for oss der og da. I en bysituasjon vil det alltid være bråkete om man hører etter, og uten et overordnet plangrep vedrørende støy vil det kunne bli et helseproblem på støyutsatte punkt i byen. Men dersom bygulvet og byveggene planlegges for det, kan byens lyder oppleves som en del av opplevelsen av byen heller enn å oppfattes en plage. Lydene hjelper oss med å orientere oss, og kan gi oss en følelse av «å være hjemme». Lydene kan forsterke identiteten til steder og gi det ulik karakter og perspektiv, som ved Operaen hvor lyden av sjøen oppleves nært nede ved vannkanten, mens lyden av hele Oslo kan suges inn på taket. Naturens elementer gjennom susingen i trærne, rennende vann eller blafringen i vindvimpler er i kontinuerlig forandring, og kan gi øret en annen lyd å fokusere på enn det evige suset av biler.

Byduer i dur av Karpe Diem er passende avslutning i denne sammenhengen:

Våkna opp av at byen min sang/ x 3
våkna opp at byen sang for  meg/

Hun sang for meg, hun sang for meg/
klokkene fra  bysyklene og kirken/
de blanda seg, til en sang for meg/
gatepop av  byduer i dur/
det falt et eple fra gatelykta/
de jobber med å få røttene  til gata fiksa/
men stopper klokka seks for da har gata kvikna/
med  gatepop av byduer i dur/

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s