Arealeffektiv barnehagebygging

I detaljregulering av boligprosjekter over en viss størrelse (100 boeneheter) skal det vurderes om barnehage skal inkluderes på planområdet. Å bygge nye barnehager pålegges derfor utbyggere av store boligprosjekter i kommuner som Oslo. Løsningen er som regel at barnehagen plasseres i 1.etasje på deler av bebyggelsen, og store deler av uteområdet opparbeides som lekearealer for barnehagen. Det kan være svært positivt for beboere med barn, også for besteforeldre som får besøk av barnebarn. Andre vil være skeptiske til bråk og at mye av uteoppholdsarealet «forsvinner» til lekearealer tilpasset småbarn mellom 1-6 år.

Dersom barnehagen skal være del av boligprosjektet er det viktig at overgangene mellom boligene og barnehagen fungerer; i form av felles bruk av utearealer og egne soner, gang- og trafikkforbindelser, støy mellom etasjer og mot beboernes uteplasser osv. En slik funksjonsblanding bør ikke skape konflikter, men heller heve boligprosjektet.

Under er det eksempler fra to av våre prosjekter i Oslo, Grefsenlyst og Badebakken, der barnehage er del av boligprosjektet.

Grefsenlyst barnehage ligger i de to nederste etasjene i den ene blokka der terrenget ligger lavere enn boligenes uteareal. På denne måten blir funksjonene atskilt på en naturlig måte.
Grefsenlyst barnehage ligger i de to nederste etasjene i den ene blokka der terrenget ligger lavere enn boligenes uteareal. På denne måten blir funksjonene atskilt på en naturlig måte.
Badebakken barnehage har arealer i 1.etasje med direkte atkomst ut til trygge utearelaer skjermet for trafikk. Barnehagen er integrert i arkitekturen forøvrig.
Badebakken barnehage har arealer i 1.etasje med direkte atkomst ut til trygge utearealer skjermet for trafikk, mens boligene har store utearealer mot Akerselva som er felles for hele boligområdet. Barnehagen er integrert i arkitekturen forøvrig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s