Arealmatematikk og bypolitikk

Regjeringen foreslår nå endringer av TEK10, der snusirkel på rullestol reduseres fra 1,5 til 1,3 meter i diameter. Størrelsen på snusirkel skal baseres på rullestol til innebruk heller enn utebruk, slik svenskene gjør det. Dessuten foreslås det at kravet til dør mellom entre og stue/kjøkken fjernes. Disse 20 cm og en dør utgjør vesentlig forskjell. Gang og bad kan gjøres mindre – rom som til nå har vært uforholdsmessig store, særlig i mindre leiligheter. Arealet man «sparer» kan brukes til større oppholdsrom eller til å redusere størrelsen på leiligheten. Lempingen på disse kravene gjør ikke leilighetene mindre tilgjengelige, men mer brukbare og/eller billigere.

Regjeringen ønsker også å forenkle behandlingen av både byggesak og plansak, blant annet ved å redusere tidsbruken, antall innsigelser og øke det lokale selvstyret. Når det gjelder det siste punktet, står regjeringens forslag i kontrast til rapporten utarbeidet av faglig råd for bærekraftig bypolitikk. Denne rapporten gir blant annet anbefalinger om sterkere statlig styring, samarbeid på tvers av kommunegrenser og sektorinteresser, samt kompetanseheving i kommunene. Mange kommuner sliter med å rekruttere og beholde fagfolk, sier NALs president Kim Skaara. Lokalt selvstyre eller regionalt samarbeid? I et bærekraftperspektiv vil det alltid lønne seg å tenke stort.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s