Sammen skal vi leve

Bofellesskap eller bokollektiv er ikke særlig typisk norsk. Nordmenn som elsker å reise til fjells, helst til en hytte langt fra andre. Som bruker millioner på oppussing og koser seg inne hele vinteren, eller tar seg en skitur mutters alene. Nordmenn som ikke snakker med fremmede, og som ses på som innesluttede og kalde av enkelte turister. Er vi virkelig som stereotypene og bundet til idealet om enebolig med gjerde rundt?

Norske bofellesskap er gjerne for eldre, for demente, for psykisk utviklingshemmede, for funksjonshemmede. Kort sagt for mennesker med behov for særlig pleie og omsorg – en slags institusjon. Kan bofellesskap få en annen mening her i Norge – som i Danmark? Danmark er foregangsland for bokollektiv, der familier har felles middag, deler bil og hage, har fellesrom som kino, verksted og lekerom. Her bor man og her lever man sammen, akkurat så mye som man selv ønsker.

Bofellesskapet Lange eng i Danmark er et slikt eksempel.

Lange eng_Dorte Mandrup

De 54 boligene er tegnet av Dorte Mandrup Arkitekter .

I Leeds er 20 boliger blitt bygd som del av Low Impact Living Affordable Community (LILAC) der fokuset er på bærekraftig byggeri og livsstil.

View_from_Allotments_LILAC_Leeds

Noe liknende er på gang flere steder i Norge også, med etablering av økolandsbyer i Lofoten, Svartlamoen i Trondheim, og i Hurdal 1 time utenfor Oslo. I Hurdal er 40 ferdighus med miljøprofil solgt og byggingen er i gang. Se mer her.

Hurdal Økolandsby

Det gjenstår å se om det kun er rom for bofellesskap der man enten har spesielle behov eller spesielle interesser, eller om bofellesskap som Lange eng kan gi familier i tidsklemma en annen hverdag også i Norge.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s