Et forbildeprosjekt

Hammarby Sjöstad er en ny bydel i Stockholm, der et tidligere havne- og industriområde er transformert til et nytt boligområde med miljøprofil. Fullt utbygd vil bydelen gi plass til 28 000 innbyggere, og i 2012 bodde det 21 000 der. Ca 30 % av boligene er utleieleiligheter, mens resten er en type borettslagsleiligheter. Mangelen på boliger i Stockholm, og særlig utleieboliger, gjør den nye bydelen attraktiv for nye beboere.

25 m2 per bolig er avsatt til felles grøntområder, og det er opparbeidet parker, lekeplasser, skateparker, slalåmbakke, badestrand, kulturhus og ungdomshus, bibliotek, i tillegg til servicefunksjoner som lege, frisør, butikker, kafeer osv. Målet er å bygge tett for å oppnå en bymessig struktur med høy tilgjengelighet til offentlig kommunikasjon heller enn en ny drabantby der alt ligger øde midt på dagen. Det er funnet en balanse mellom tetthet, bokvalitet og estetikk, med høyder i 4-6 etasjer, fokus på det grønne og aktiviteter, og en egen designhåndbok der variasjon sikres ved at ulike arkitekter setter sitt eget preg arkitektonisk og i uterommene. Bydelen forsyner seg selv med halvparten av energien de trenger ved å ta vare på varmen i det rennende avløpsvannet og energien i det kildesorterte brennbare avfallet. Øvrig energi kommer fra fjernvarme og solceller/solfangere. Det går trikk, busser og ferge inn til bysentrum, det er gang-/sykkelveier og bilpool der man kan låne bil – alt for å redusere bilbruken.

Stockholm som grunneier og pådriver for konkrete miljømål har vært viktig for resultatet.

©2006 Hammarby Sjostad ©2006 Hammarby Sjostad
Hammarsby Sjöstad_©2010 CABE ©2010 CABE
©2010 CABE ©2010 CABE
©2009 Stephanie Hemphill_MPR News ©2009 Stephanie Hemphill / MPR News

Én kommentar Legg til din

 1. Tania Sereno sier:

  Spennende og fremtidsrettet prosjekt.

  Fra: FelixARKitekter [mailto:comment-reply@wordpress.com]
  Sendt: 19. mars 2014 13:35
  Til: Tania Sereno
  Emne: [Nytt innlegg] Et forbildeprosjekt

  Felix Arkitekter AS posted: «Hammarsby Sjöstad er en ny bydel i Stockholm, der et tidligere havne- og industriområde er transformert til et nytt boligområde med miljøprofil. Fullt utbygd vil bydelen gi plass til 28 000 innbyggere, og i 2012 bodde det 21 000 der. Ca 30 % av boligene e»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s