Heisene i Valparaíso / Los ascensores de Valparaíso

bilde1

De fleste som kjenner Felix Arkitekter vet at kontoret har en særlig tilknytning til Chile. For en liten stund siden fikk vi derfor besøk av Astrid Christine Johnsen som nylig har fullført arkitektutdannelsen sin ved NTNU, med diplomoppgaven «Reactivar los ascensores de Valparaíso» eller på norsk: Reaktivere heisene i Valparaíso. Astrid har bodd halvannet år i Chile som en del av utvekslingsprogrammet mellom NTNU og PUCV, og i oppgaven har hun sett på hvordan nettverket av heiser (funicularer) i Valparaíso kan moderniseres og brukes som verktøy i byutvikling. Hvilken rolle har de historiske strukturene i fremtidens Valparaíso?

Her er et lite sammendrag av Astrids diplomoppgave:

bilde4

Byen Valparaíso i Chile er kjent for sitt nettverk av funicular-baner som går fra sentrum til de mange åsene som omkranser byen. Av de 29 opprinnelige ascensorene eksisterer det i dag 16, av disse er kun syv fungerende. På grunn av den bratte topografien var ascensorene grunnleggende for byens vekst og i over 100 år har de hatt en viktig rolle som identitetsskapende element i byen. Strukturene var en gang byens viktigste transportmiddel og var den kjappeste, billigste og enkleste måten å bevege seg i det bratte terrenget. Mange av ascensorene er erklært historiske elementer, men selv etter at byen havnet på UNESCOSs verdensarvliste i 2003 er lite blitt gjort for å holde dem i drift. Tapet av ascensorene har negative konsekvenser for byen og hele nabolag isoleres og mister kontakten med sentrum. Gjennom forfall og vekst av byen mot høyden har ascensorene mistet mye av sin opprinnelige funksjon. Hvordan kan man aktualisere over ett århundre gamle strukturer for byutvikling?

bilde2

Oppgaven begynte med en studietur til Valparaíso, der undersøkelser og analyser av de eksisterende ascensorene, deres nabolag og samspill på byplannivå ble grunnleggende for videre arbeid og definering av oppgaven. Ulike scenarioer ble undersøkt med tanke på potensiale for byutvikling, med innfallsvinkler som transformasjon, transport, riving eller forfall. Hvordan kunne strukturene eller områdene brukes i fremtiden?

bilde5
Resultatet ble en strategi for bevaring av ascensorene gjennom en oppgradering av strukturene som transportmidler. Strategien gjenninnfører ascensoren som et viktig transportmiddel i byen gjennom to hovedgrep:
1. Etableringen av et fast nettverk for offentlig transport i byen, i tillegg til et supplerende og fleksibelt system av busser og kollektivbiler. Systemet skal være identifiserbart og ha tydelige overgangspunkter.
2. Revitalisering av nabolag. Områdene i tilknytning ascensor og toppstasjon vil få en større eller mindre programmering. Tilleggsfunksjonene skal legge til rette for møter mellom naboer og skape et sted som gjør ascensoren mer attraktivt enn andre transportmidler.
bilde6
bilde7
De 29 ascensorene får ny status med tanke på transportnettverket og bydelens tilknytning til sentrum. Strategien gjør at ascensorene både forbedrer forhold i nærområdet og påvirker forholdene lenger opp i hver ås. 13 av ascensorene ble utviklet på et konseptuelt nivå med bilder, demografisk informasjon, kart, tekst og utviklingsstrategier. Dette ble gjort for å både finne felles kvaliteter og stedsspesifikke forhold. Et sett symboler og kategorier ble etablert for å lettere formidle de mange komplekse situasjonene. Det er lett
å se hvilke kategorier grepene havner innenfor, noe som synliggjør overføringsverdien mellom disse og eksempelprosjektene.
bilde8
bilde3
De fire eksempelprosjektene viser mulighetene innen de ulike kategoriene, der fokus er prosjektering av et tilleggsprogram tilknyttet ascensoren og etablering av møteplasser. Disse fire eksemplene representerer ulike program og intervensjoner, variasjon i type heis, er plassert i ulike topografiske situasjoner og har forskjellig avstand til sentrum og andre transportmidler. Hvordan kan nabolagene i disse bratte områdene utvikles med
ascensorene som generator?

Bilder/illustrasjoner/tekst: Astrid Christine Johnsen

Vi gratulerer Astrid med vel gjennomført diplomoppgave og ønsker lykke til videre!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s