Byens lyder til besvær

I stadig flere prosjekter blir man pålagt oppføring av støyskjerm for å oppnå tilfredsstillende støynivå på utearealer. Hva gjør egentlig støyskjermen for bymiljøet?

I en by vil det alltid være støy. Det er ikke alltid kvartalsbebyggelse med skjermende vegger mot gata er passende for tomta eller programmet. Å gjerde inn gatene med skjermvegger er ingen patentløsning på problemet. Bør man tåle at det er bråkete i byen og heller ha åpne, grønne rom mot gata? Kan støy forvandles til lyd?

En støyskjerm kan redusere støynivået på et uteareal, men samtidig vil den reflektere trafikkstøyen slik at forholdene blir enda dårligere på den motsatte siden av gaten. Miljøeffekten av en støyskjerm kan være svært tvilsom i et byrom, uansett om den utformes som en plankevegg, eller har mer sofistikerte former med glass og beplantning. Tette, avvisende vegger gir uavhengig utforming lite tilbake til gata.

Pålagte støybeskyttelsestiltak gir heller ikke nødvendigvis en forbedring av den akustiske kvaliteten, selv om det kan påvises at desibeltallet blir redusert. De visuelle bivirkningene av støyskjermer er ofte større enn den tilsiktede akustiske effekten. I verste fall gir støyskjermen bare en ganske liten reduksjon i oppfattelsen av støy, men gjør støytrusselen mer synlig. Hvordan vi subjektivt oppfatter lydene omkring oss som plagsom støy eller ikke er vesentlig.

Hvorfor sitter det folk på kafe i rundkjøringen på Carl Berner? Her går busser, trikker og biler i hopetall, men folk oppholder seg her allikevel. Det ser til og med ut som om de koser seg. Selv om det er støy, er det byliv. Det er sol, trær og steder man kan sitte. Det er ikke nødvendigvis støynivået målt i desibel som gir attraktivitet, men hvordan plassen er tilrettelagt for opphold.

20110427_CarlBernersPlass_Adam Stirling Dronninga landskap
Foto: Adam Stirling/Dronninga landskap

I følge urbanist Trond Maag kan byens gulv og vegger avbøte mye av støyen ved bruk av ujevne og porøse overflater på bygulvet, og sprang og variasjoner i vegglivet med en åpen og porøs materialitet. Ofte finnes det også et uforutsett potensial på bakkenivå for å avlede eller dempe lyden: bussholdeplasser, sykkelskur, verktøyskur, bymøbler, utstyrsskap, reklametavler, rekkverk, gjerder, containere, transportmidler, søyler og trær. Disse og andre dagligdagse objekter i urbane områder absorberer, reflekterer og/eller forsterker lydkomponentene. Muligheten for akustiske forbedringer ligger i samspillet mellom flere objekter og de omkringliggende vegger og gulv.

I tillegg gir de mange og ofte svært subtile lydene fra naturen (vann, vegetasjon, vær, dyr, insekter og fugler) et akustisk kontrapunkt til de mer dominante og dype motorlydene i byen. Naturlige lydkilder bidrar på denne måten til å forbedre opplevelsen av stedets akustiske kvalitet siden man får noe annet å konsentrere hørselen på. Man kan altså berike støyutsatte områder med audiobevisste tiltak som oppfattes som positive. Lydkulisser og lyddesign kan gjøres gjennom et bevisst valg av materialer, planter, utemøbler samt utforming av bygninger og lekeplasser. I uterommet kan eksempelvis etablering av vannspeil koblet til overvannsystemet, kanskje en fontene eller om man er heldig en bekk, variert vegetasjon, bruk av ulike materialer/overflater, tilføring av lyder som sildring, risling av løv o.l., bidra til å skifte fokus, strukturere eller kanskje nøytralisere det som tidligere ble oppfattet som en forstyrrelse. Opparbeidelsen av uteareal bør fokusere på variasjon i lydopplevelsen og resultere i et sted det er godt å oppholde seg. Et sted, en plass eller hage som beriker byen heller enn å stenge den ute.

Les også et tidligere innlegg om byens lyder her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s