CHILENSK INNOVASJON

den

Chilenske Alejandro Aravena har i år – som den første arkitekt, blitt utvalgt til å motta Gøteborgs pris for sustainable development eller bæredyktig utvikling. Denne prisen har blitt utgitt siden 2005, til personer som har utmerket seg og prestert for en bæredyktig framtid. Tidligere har prisen blitt tildelt miljøvernene, forskere, ingeniører og politikere. Aravena viser hvor viktig en rolle arkitekter kan spille innenfor denne kategorien. Vi som former byen, former også byenes fremtid.

Som juryen ordlegger det er Aravena  «en innovativ chilensk arkitekt, som sammen med sin kollega i «Do-Tank» Elemental anvender en designfilosofi som inkluderer borgere som en del av løsningen og ikke en del av problemet. Han bygger broer av tillit mellom folket, regjeringen og virksomheter. Alle faktorer i bærekraft som må være balansert i en deltakende prosess; sosialt, økonomisk og miljømessig.»

 

Med den riktige design er bærekraft bare bestemt bruk av fornuft. Resultatet er ofte en enkel løsning på de mest komplekse problem.

I lenken under kan du se Alejandro Aravena forklare problemstillingen og løsningen under TED-talk global fra 2014.

 

En kort forklaring av prinsippet: Når man ikke klarer å finansiere boliger til alle byens beboere, fordi den vokser for mye, på for kort tid, gjør det at mange av boligene er utrygge, ulovlige og utnytter plassen dårlig. Dette resulterer i at det oppstår slum-områder. Det er her samarbeidet kommer inn. Ved å opprette rammer for videre bebyggelse kan borgere selv bygge det ferdig etter behov. på den måten klarer man bedre å kontrollere og planlegge god plassutnyttelse før behovet oppstår. (Se eksempel under).

Alejandro Aravena_before_Tadeuz_JalochaAlejandro Aravena_Elem.Iquique-

Alejandro Aravena_CNT1_03Alejandro Aravena_CNT1_

 

Kilder:

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s