NORSK SAMTIDSARKITEKTUR

den

  • Nasjonalmuseet – Arkitektur
  • 9. juni 2017–19. november 2017

 

Mangler du noe å finne på en søndags ettermiddag, er Nasjonalmuseet en fin ting å bruke den på. Normalt er museumturer noe som passer best til en regnværsdag, men Arkitekturmuseet tar seg best ut i solskinn. Cafeen som hører til har god mat i flotte lokaler, med en fin gård man kan sitte i om sommeren. Om ikke bare for å spise lunsj i fancy lokaler så gå for å sjekke ut den åttende mønstringen over norsk samtidsarkitektur som museet har vist siden 1978.

et sted å være.jpg
Pfelder og Tenthaus Oslo, The Isle, 2013. Foto: Pfelder

 

Nasjonalmuseet – Arkitektur åpnet 9. juni, en ny utstilling. «Et sted å være. Norsk samtidsarkitektur 2011-2016» presenterer 25 prosjekter fra perioden 2011-2016, tegnet av norske og internasjonale arkitekter i Norge, og prosjekter i utlandet tegnet av norske arkitekter. Med dette stiller de en rekke spørsmål. Som for eksempel om det er mulig å peke på kjennetegn for norsk arkitektur idag, og på hvilken måte gjenspeiler arkitekturen hovedverdier og utviklingstrekk i samfunnet.

I et intervju fra Arkitektnytt med Markus Richter, Nasjonalmuseets kurator og ansvarlig for årets utstilling, forklarer han hvorfor han valgte de prosjektene han valgte. Han sier at mange nok vil fokusere på hvem som ikke er valgt. Mange kom med kommentarer om at Oslo var overrepresentert, men med all den utviklingen som har skjedd i Oslo over de siste årene mener han at hovedstaden er tvert imot det.

Richter forklarer at han har sett på de kommersielle kontorbyggene, og sett på hva som er spesielt med dem. Ikke hva som er bra eller dårlig. Jeg har snarere spurt: «Kunne ikke dette også vært i Berlin?». Utstillingen ser nærmere på hva det er som er typisk norsk. Noe han for eksempel mener er bærekraft og kortreiste materialer, noe som har lang tradisjon i Norge.

Arkitektnytt påpeker øvrig at de boligprosjektene som er valgt alle er sjeldne boligprosjekter med en sosial profil som er særdeles utypisk for hvordan vi tenker bolig i Norge. Richter er enig men understreker at utstillingen skal også bli en del av en diskusjon.

-Noen av de utvalgte prosjektene:

-Norsk tindesenter i Åndalsnes. Reiulf Ramstad Arkitekter

-Minnested og læringssenter på Utøya. Blakstad Haffner Arkitekter.

– Knapphullet i Sandefjord. Lund Hagem Arkitekter.

 

Kilder:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s