PEIS PÅ MED PEIS!

Ved er den mest brukte energikilden i norske husholdninger etter strøm. En peis kan gjøre mye med et rom. Foruten å sørge for ordentlig norsk koselighet, kan man alltid stole på den i tilfelle strømmen skulle gå. Men da må du jo også ha husket veden selvfølgelig.

Tenker du på å sette inn en peis i boligen din eller vil bytte ut den du allerede har, er det mye å ta hensyn til. En peis kan skape et blikkfang i et rom eller bli noe som bare gjør rommet vanskelig å innrede. Den skal stå i stil med resten av boligen og den skal være et samlingspunkt uten å låse de andre brikkene i puslespillet. Dette er ikke alltid lett, og man er avhengig av hvor pipen er plassert. For de som skal bygge ny bolig og fritt kan bestemme plassering av pipen selv, vil en tosidig ovn som er åpen mot en flott uteplass være et spenstig alternativ. Denne løsningen gir muligheten til å ha kosen både inne og ute, hele året. Under ser du et flott eksempel fra Hvidbjerg strand i Danmark, tegnet av Baks Arkitekter.

De to løsningene som pleier å fungere best i et rom, er enten en innebygd løsning der man integrerer ildstedet i eksisterende romlige element eller oppretter et nytt. Den andre og litt mer dristige løsningen er ildsted som et romlig element. Her gir man peisen mye oppmerksomhet og etablerer den som et midtpunkt i rommet. Denne løsningen passer spesielt bra i rom der man ikke har tenkt til å ha TV; som for eksempel i en fritidshytte, på en overdekket uteplass, i en større stue som hovedelement eller mellom ulike aktivitetssoner i stuen. For å marker slike brukssoner ytterligere, er nivåforskjell et effektivt virkemiddel som vil vise ildstedet fra flere vinkler.

INNEBYGDE LØSNINGER

Innebygde løsninger er en fin måte å definere brukssoner på i mindre boliger for å få en mest mulig effektiv planløsning. Det ser ryddig og moderne ut, samtidig som det gis varme og innsyn til flammene fra flere sider. Et godt tips her er å integrere oppbevaringsplass til ved og peissett og/eller sitteplasser, noe som gir rommet en flott finish. Under ser du forskjellige eksempler på dette.

 

ROMELEMENT

Ildsted som romelement gir et mer skulpturelt uttrykk. Denne løsningen egner seg best til større rom der man gjerne vil gjøre noe ekstra ut av det. Man kan for eksempel få peiser som henger fra taket, og det ser ikke bare stilig ut, men her blir det ikkeno stress å gjøre rent! Under ser du eksempler på denne løsningen i forskjellig utførelse.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s