BARNEHAGER!

Gjennom årene har vi fått et par barnehager under kappen. Noen kanskje bare halvveis under kappen men vi tar de med oss videre.

Barnehager er egentlig noe spesielt i forhold til mange andre typer bebyggelse. Eller i hvert fall burde det være det. Selvfølgelig er alle kategorier innenfor arkitektur noe eget og skal formes og programmeres til forskjellige formål, men barnehager huser det aller viktigste, nemlig våre små medmennesker.

Bygningen vil komme til å være med på å forme hverdagen i starten av livet til mange små mennesker og burde først og fremst møte barnas behov, etterfulgt av tanken om en arbeidsplass. Ellers blir det raskt bare oppbevaring.

Mange barn tilbringer størstedelen av dagen her og bygningen vil sette spor. Dette er noe vi har diskutert en del på kontoret. De fleste av oss husket vår barnehage som kjempestor, og har blitt veldig overasket over dens egentlige størrelse, i voksen alder. Det andre var at mange av oss husket et par arkitektoniske trekk som spesielt spennende. Vinduer som ligger spesielt lavt tilpasset små mennesker var ett eksempel. Her følte man seg ikke like liten. Dette er en fin detalj man finner i mange barnehager.

Fra eget minne er der også et stort lavtliggende vindu i tankene, her vinket man lenge farvel til foreldre som skulle på arbeid. En mørk kjeller der hvor Huffsa bodde var også allmennkjent, noe som i senere alder skulle vise seg å være en varmtvannstank.

Denne perioden i livet er en full av fantasi og utforskningsiver, der alt virker litt mystisk og spennende. Dette burde også ligge i tankene når man skal utforme et slikt bygg. Under ser du et par av våre barnehager og litt av tanken bak.

1317378-8-1330626316720.jpg.1c6f28acacf2a47d23773374c774e5c3

 

ØDEGÅRDEN BARNEHAGE, LØRENSKOG

Barnehagen er organisert i 3 deler rundt et atrium, som et fort! Avdelingene ligger i en knekt kjede under et samlende saltak, og henvender seg direkte ut mot utearealet eller villmarka, fra sørøst til sørvest. Avdelingene knyttes sammen med fellesfunksjonene gjennom en magisk korridor som knekker rundt atriet. Allrommet, felleskjøkkenet og korridoren har store vindusflater mot atriet, og kan også åpnes ut mot atriet for å danne et sammenhengende rom ved behov, i tilfelle det skulle komme drager eller hekser flyvende inn i atriet.

Personaldelen ligger i 2. etasje over fellesfunksjonene, og knyttes visuelt sammen med resten av barnehagen gjennom store vindusflater inn mot atriet. Atriet fungerer dermed som et fokuspunkt for hele barnehagen og høvdingene har full oversikt over vikingene. Både den indre og yttre fasaden har vinduer i forskjellige størrelser og høyder slik at man kan spionere på potensielle inntrengere eller fiender fra det trygge fortet!

 

SKÅRERSLETTA BARNEHAGE, LØRENSKOG

Prosjektet er regulert på Skårersletta i Lørenskog og består av to barnehager med 6 avdelinger i sammenheng tre boligblokker som de deler inngang med. Barnehagene ligger som sin egen støymur og skjermer gårdsrommet fra gaten. I et bølget landskap seiler de som to sjørøverskip forankret til sin base.

Skipene har et godsdekk i underetasjen og hovedlugar i 1.etase for mer erfarne pirater. Oppover følger man eten den utvendige rampe eller trappen opp til utkikstårnet og dekk. Her er det viktig og passe på at ikke landkrabber kommer seg inn. Landkrabbene kommer ofte forbi gjennom hemmelige passasjer i nærområdet hvor de holder til. Skuta ser kanskje litt skummel ut fra utsiden men inne har piratene det gøy å holder fest i rom full av farger og liv, slik de liker det!

 

PÅ MIDDELALDERGRUNN I OSLO SENTRUM.

Som i store deler av Gamlebyen for øvrig, skjuler det seg antikvariske kulturminner under bakken. Under Grønlandsleiret 73 ligger restene av Nonneseter kloster, et anlegg fra middelalderen. I bakgården ligger en bevaringsverdig verkstedbygning. Antikvariske hensyn har derfor satt strenge begrensninger på inngrep og bygging.

Her prosjekterte Felix Arkitekter en 4-avdelings barnehage. Eksisterende bebyggelse består av en hovedbygning i mur mot gaten, en verkstedbygning i bakgården (hvorav den nordre delen er verneverdig), og en fellesgarasje. Barnehagen står som en stolt festning full av prinser og prinsesser!

For Grønlandsleiret 73 det ble tegnet en felles utomhusplan for barnehagen og boligprosjektet, men barnehagen fikk sin egen takterrasse med en takhage, pergola, plantekasser som også fungerer som møbler. Her kan alle inne i festningen speide over sitt område samtidig med at de steller med plantene.

 

 

PS:

Felix Arkitekter bistod oppdragsgiver i prosessen med detaljreguleringen av Grønlandsleiret 73 som ble gjennomført av EBY. Reguleringsplanen for Hollenderkvartalet ble vedtatt i 2012. Planen åpner for en etterlengtet oppgradering og utvikling av dette kvartalet, mellom Grønlandsleiret og Schweigaardsgate i Oslo.

 

Les mer om disse prosjektene på våre nettsider.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s