ULLEVÅL HAGEBY

den
Ullevåll_Hageby_Felix Arkitekter
Foto: Eiendomsmegler1

Vi jobber nå med ombygging og rehabilitering av en leilighet i Ullevål Hageby. Ansvarlig arkitekt på prosjektet er Kristin Planke, og hun skal sørge for at det blir byttet vinduer, revet vegger, etterisolert, nye bad og kjøkken, og ny kjelleretasje. Kristin jobber også med en spennende og fargerik interiørplan, og det er gøy å jobbe mer med interiør enn det vi vanligvis gjør.

Ullevål hageby står på Byantikvarens gule liste over bevaringsverdig bebyggelse og anlegg. Prosjektet er derfor nokså krevende med mange krav og hensyn som skal ivaretas, men tilsvarende morsomt å jobbe med. I historiske bygninger er det umulig å vite hva man skal forvente når man starter å strippe vegger og gulv, men med vår erfaring er det litt mer forutsigbart.

Vi gleder oss til å dokumentere prosessen med ombyggingen, fortsettelse følger…

FAKTA

Ullevål Hageby er et boligstrøk i bydel Nordre Aker i Oslo, oppkalt etter – og ligger på deler av – Store Ullevål gård. Boligene i Ullevål Hageby utgjør borettslaget Oslo Havebyselskap. Det bor 2337 personer i strøket.

Hagebyen ble anlagt 19151922, og består av 116 bygninger med 654 boliger. Det gjør den til den største hageforstad i landet. Ullevål Hageby ble planlagt som «hus for smaakaarsfolk» — arbeiderne skulle ut av kasernene og inn i sunne boliger med bedre plass og egen hageflekk. Men det ble i hovedsak middelklassen som sikret seg en bit av hagebyidyllen, og kvadratmeterprisene ligger i dag i Oslos øverste prissjikt.

Grunnen tilhørte opprinnelig Store Ullevål gård, som kommunen hadde kjøpt i 1909. Bebyggelsen består av murbygninger: Villaer, todelte hus, firefamiliehus og lengder med flere leiligheter. En engelskinspirert hagebymodell danner grunnlaget for anlegget. Modellen kommer fra Ebenezer Howard som presenterte den først i boken Tomorrow i 1898 og i en bearbeidet utgave av boken Garden Cities of Tomorrow i 1902. Ideen var å anlegge mindre selvforsynte enheter utenfor storbyene.

Arkitekter

Arkitekt Oscar Hoff er ansvarlig for helhetsutformingen av hagebyen, med bidrag fra arkitekt Adolf Jensen Talberg samt arkitekt og mangeårig byplansjef Harald Hals. Den sistnevnte har gitt navn til Harald Hals’ park i den nordlige enden av hagebyen.

Kilde: Wikipedia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s