FIRE ELEMENTER I EN GOD SOMMER!

En hilsen fra oss på veien inn i sommerferien

 

Vi fikk nylig en henvendelse fra kulturmagasinet Plnty. De var på jakt etter meninger om hva som er «den norske fargepaletten». Dette måtte vi tenke litt over. Hva er den egentlig, og hva innebærer det?

Det vi kom frem til var at dette er et spørsmål som kanskje ikke har bare ett svar, eller en farge. selv om fargerike mente det er «blått,båltt,blått», var dette vårt svar:

Vi tror at fargene som preger og er Norge, er farger vi savner store deler av året. Det grønne i naturen forsvinner mange måneder av gangen her til lands. Men vi trenger det grønne og levende hele året! Og når det ikke er mulig, vil vi ha det grønt likevel og kompenserer med stueplanter og grønne vegger. Grønt er kjent som den mest beroligende fargen, og det er kanskje fordi det gir den samme følelsen som skog eller blomstereng og sommer generelt. Vi i Felix Arkitekter elsker i hvert fall å bruke planter til å innrede kontoret med. Dessuten har vi nettopp frisket opp møterommet vårt i grønt; grønne vegger og tak – og selvfølgelig masse planter. Ikke bare fordi vi liker grønt, men fordi vi vil at folk som er i møte med oss, skal gå herfra med den gode følelsen som fargen representerer.

 

I våre prosjekter jobber vi for levende, grønne tak og vertikale hager i fasaden der det lar seg gjøre. Det er flere grunner til det, men det er også et estetisk element for å myke opp de harde flatene og for å innlemme naturen i det bygde. Prosjektet Lidskjalvgutua i Gran kommune har grønne tak og en stedstilpasset fargepalett.

 

Steder i landet der sola forsvinner i større grad enn sør i landet, er det gjerne mer av gult og rødt i interiøret og på fasader. Tradisjonelt var fargevalg styrt av prisen på fargepigmenter. Men muligens er fargene fortsatt populære fordi de minner om solskinn, og med de riktige nyansene, som står til vårt blålige lys her i norden, vil disse gi litt av den samme følelsen. Følelsen som solskinnets farger skaper, er optimisme og energi! Der det ikke er lys, lager vi lys.

 

Blå har vi derimot hele året. Fjordene, fjellene, isen og snøen, som blir farget av den tilsynelatende evigvarende blåtime. Denne fargen savner vi kanskje ikke på samme måte. Den er en del av den norske tilværelsen. En stabil grunnfarge på godt og vondt. Når blå får opptre alene kan den virke både kald og deprimerende, selv om den også symboliserer stabilitet, fred og harmoni. Kombinasjonen av disse fargene er det vi egentlig ser på som norsk, altså grunnfargene i NCS (natural color system), nettopp fordi det som representerer Norge er natur. Sammen stråler disse fargene som naturen selv, også når det gjelder arkitektur. Hvorfor velge bare en?

 

Med bare få dager til sommerferien, kan hele Norge nyte at vi ikke savner noen farger akkurat nå! Og for de få som savner den hvite snøen, ja så har vi soft-is på all hjørner!

 

Vi vil med dette ønske alle våre venner og samarbeidspartnere en riktig god sommer, og ser frem til en like spennende fortsettelse på året etter ferien!

Sommerhilsen 2019_collage

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s